Cebula młoda i jajka na twardo zapiekane pod beszamelem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 6 osób
500 g cebuli
6 jajek
100 g sera gruyer
50 g parmezanu
ew. szczypiorek
sos beszamelowy:
50 g masła
40 g mąki
1/2 litra mleka
100 g śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Obieramy cebulki (najchętniej jednego kalibru i tym razem nie chodzi nam o szalotki) i przez 30 minut gotujemy w osolonej wodzie... W tym czasie gotujemy jajka na twardo i szykujemy beszamel.
Beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez pewien czas do momentu uzyskania aromatycznej substancji :) Mąka ma przestać smakować mąką. Teraz delikatnie mieszając wlewamy mleko i 15 minut (lub krócej) trzymamy na ogniu mieszając. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, ale ostrożnie, bo sery jeszcze dodadzą własnego smaku. Zdejmujemy z gazu i dokładamy śmietanę.
W naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym oliwą układamy pokrojone w ćwiartki 4 jajka i cebule (równomiernie). Nakładamy na wszystko sos wymieszany ze startymi serami i zapiekamy aż góra zacznie się rumienić. Podajemy przybrane pozostałymi jajkami i szczypiorkiem.
Twoje zapiski: