Pory zapiekane w białym sosie
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
12 porów (białe części)
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
2 szkl. mleka
sól
cukier
pieprz
sok z cytryny
3 łyżki tartego żółtego sera
olej/masło do formy
natka do posypania
Przygotowanie:
Przygotowane pory naciąć wzdłuż na 4 części. Starannie wypłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, ugotować.
Mąkę lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej, rozprowadzić mlekiem, zagotować, przyprawić do smaku. Pory osączyć, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać tartym serem, zapiec.
Przed podaniem posypać natką.
Twoje zapiski: