puszka.pl - pysznie!

Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki żytniej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego anyżku
1 łyżeczka cukru
sól
woda

Przygotowanie:

Z 1 szklanki mąki pszennej razowej, drożdży i mleka sporządzić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wywałkować na grubość 1 cm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 30 cm. W każdym krążku wyciąć szklanka dziurkę. Placki ułożyć na wysmarowanej blaszce, nakłuć widelcem, po wyrośnięciu upiec.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: