6 małych cukini
1 jajko
sól
125 g tartej bułki
oliwa z oliwek do smażenia
sos: 3 łyżki octu balsamicznego
sok z wyciśniętej pomarańczy
sok z cytryny
łyżka oliwy
pieprz
posiekana świeża mięta
Przygotowanie:
Umyć cukinie, obciąć im końcówki i pokroić wzdłuż. Na talerzu rozlać jajko, wymieszać je widelcem z solą. Cukinie maczać w jajku i w tartej bułce, a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, po obydwu stronach, aż do uzyskania złocistego koloru.
Przełożyć na papierowy ręcznik, który pozwoli na wsiąkniecie nadmiaru oliwy.
Ułożyć na talerzu, popieprzyć i polać wcześniej przygotowanym sosem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 7/2002