Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
cukinia - w miarę młoda, z miękką skórką
olej/oliwa do smażenia
sól
ew. inne przyprawy, np. papryka słodka w proszku, czosnek, przyprawa do grilla
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki (!), kroimy w plastry - orientacyjnie ok. 1 cm. Posypujemy z obu stron solą i ew. innymi przyprawami. Ja najczęściej używam słodkiej papryki w proszku.
Rozgrzewamy olej/ oliwę (niewiele, cukinia nie chłonie tłuszczu). Plastry cukinii układamy jeden obok drugiego i smażymy z obu stron aż się ładnie zrumienią i trochę zmiękną. Ja lubię kiedy cukinia jest chrupka, więc smażę ją stosunkowo krótko.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2002-07-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.