Sos pomidorowy z gorczycą - genialny do makaronu!
Śliczne i przepyszne! Cebula przyjemnie chrupie, gorczyca ciekawie wygląda i nadaje niepowtarzalnego aromatu! Do tego makaron i np. smażona cukinia i mamy cudny, lekki obiadek :) Wszyscy, którzy dotychczas tego próbowali, bardzo chwalili :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 5 sporych, świeżych pomidorów lub 2 puszki (po ok. 400g) krojonych
2-3 cebule, raczej niewielkie
2 łyżki gorczycy czarnej [*]
oliwa do smażenia
sól
Przygotowanie:
Oliwę lekko rozgrzewamy, wsypujemy gorczycę (uwaga! strzela! należy przykryć patelnię przykrywką i mieszać potrząsając patelnią). Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory pociachane w kostkę. Dusimy, aż sok odparuje, a cebula się zeszkli. Na koniec solimy do smaku. Gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
[*] Ostatecznie (bardzo ostatecznie) może być też gorczyca biała, ale nie jest taka aromatyczna, a w dodatku jest nieco większa, bardziej wyczuwalna przy jedzeniu. Niestety czarna gorczyca jest trudniejsza do zdobycia, ale warto się potrudzić - ja ją uwielbiam!
Ja zazwyczaj gotuję do tego sosu makaron penne (piórka) lub świderki. Generalnie jakiś nie za drobny :) Można podać z jakimś dodatkowym warzywem - ja prawie zawsze
smażę do tego cukinię.
Twoje zapiski: