Oberżynowo-lentilkowe (bakłażanowo-soczewicowe) curry
Można pominąć pieczenie połówki bakłażana i z całości zrobić "zwykłe" curry bez cudowania ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 mała oberżyna = bakłażan (ok. 20 cm)
1 średnia cebula
2-4 ząbki czosnku
ew. 2-3 łyżki oleju
4 łyżki pomarańczowych lentilków = soczewicy
600 ml rosołku warzywnego z kostki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka curry/ garam masala/ dal masala (łagodnego lub ostrego, jak lubicie)
2 pomidory
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (miło jeśli jest)
sól
pieprz
ew. trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Oberżynę przeciąć wzdłuż na pół. Ostrożnie wyciąć wnętrze jednej połowy. Wydrążoną "skorupkę" położyć twarzą w dół na blaszce/ruszcie i piec 10-15 min do miękkości.
Na rozgrzaną patelnię/woka z olejem (dla odchudzających się bez tłuszczu) dodać resztę oberżyny pokrojonej w kostkę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć aż będą lekko zbrązowiałe. Uwaga - przypala się łatwo, toteż mieszać polecam.
W garnku wymieszać rosołek z lentilkami, przecierem i curry. Gotować do miękkości.
Dodać odparowaną mieszankę oberżynową, pokrojone pomidory, kolendrę, sól (ostrożnie) i pieprz. Można jeszcze lekko dokwaśnić sokiem cytrynowym.
Na talerzu położyć "skorupkę" i wlać do niej/na nią nasze curry.
Twoje zapiski: