Zupa zbożowa
Zupa pyszna i wypróbowana. Jedyna upierdliwość wynika z namaczania pszenicy - bez tego pluje się łupinami, nawet gdy jest gotowana w szybkowarze.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 filiżanka jeczmienia (pęczaku)
1 filiżanka soczewicy zielonej (dużej)
2 filiżanki pszenicy
1 cebula
3 duże ziemniaki
2 łyżki oleju
2-3 l wody lub wywaru z warzyw
1 ł tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
+ 2 łyżki posiekanego szczypiorku
+ ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji lakto)
Przygotowanie:
Pszenicę namoczyć na noc.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć ok. 5 min. Następnie dodać opłukany jęczmień, soczewicę i odsączoną pszenicę. Smażyć 5 min. Dodać wywar i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać sól i zioła.
Na talerzu posypać szczypiorkiem i ew. dodać śmietanę. Można dodać pokruszonego tofu (nie próbowałam z tym).
Wskazówki i uwagi:
* Ziół można teraz używać świeżych. Dodaje się je pod koniec, gdyż tymianek za wcześnie dodany gorzknieje. Tak samo zbyt długo smażony lub przypieczony czosnek.
* Dzieciom taka zupka może być podawana dopiero powyżej 1 roku życia, aby nie uczulić dziecka na gluten!
* Małym dzieciom dodaje się mniej przypraw, a niektórych wcale. No i w zależności od wieku miksuje się, ciapcia lub dla dobrze radzących sobie z gryzieniem podaje się normalnie.
Twoje zapiski: