puszka.pl - pysznie!

Zupa zbożowa

Zupa pyszna i wypróbowana. Jedyna upierdliwość wynika z namaczania pszenicy - bez tego pluje się łupinami, nawet gdy jest gotowana w szybkowarze.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 filiżanka jeczmienia (pęczaku)
1 filiżanka soczewicy zielonej (dużej)
2 filiżanki pszenicy
1 cebula
3 duże ziemniaki

2 łyżki oleju
2-3 l wody lub wywaru z warzyw
1 ł tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
+ 2 łyżki posiekanego szczypiorku
+ ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji lakto)

Przygotowanie:

Pszenicę namoczyć na noc.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć ok. 5 min. Następnie dodać opłukany jęczmień, soczewicę i odsączoną pszenicę. Smażyć 5 min. Dodać wywar i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać sól i zioła.

Na talerzu posypać szczypiorkiem i ew. dodać śmietanę. Można dodać pokruszonego tofu (nie próbowałam z tym).

Wskazówki i uwagi:

* Ziół można teraz używać świeżych. Dodaje się je pod koniec, gdyż tymianek za wcześnie dodany gorzknieje. Tak samo zbyt długo smażony lub przypieczony czosnek.
* Dzieciom taka zupka może być podawana dopiero powyżej 1 roku życia, aby nie uczulić dziecka na gluten!
* Małym dzieciom dodaje się mniej przypraw, a niektórych wcale. No i w zależności od wieku miksuje się, ciapcia lub dla dobrze radzących sobie z gryzieniem podaje się normalnie.
Nadesłał(a) ~ruda, dnia: 2002-07-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: