Zupa z soczewicy z ziemniakami i marchewką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szkl. soczewicy czerwonej lub brązowej (drobnej)
1 cebula
2 marchewki
ew. 3 pomidory lub przecier pomidorowy
ziemniaki
2 łyżki oleju do smażenia
1 liść laurowy
wywar z jarzyn
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
listki mięty do przybrania
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, brązową namoczyć na 30 min., ale nie koniecznie.
W garnku usmażyć na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać pokrojoną w talarki marchew. Dodać soczewicę, ew. pomidory i liść laurowy. Wlać wywar z jarzyn, a po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i tymianek.
Wskazówki i uwagi:
* Bez pomidorów wychodzi też dobra!
* Ja gotuję z ziemniakami, ale można bez, a wtedy dodaje się drobny makaron lub grzanki z razowca. Można też zupę zmiksować na krem i jeść z grzankami.
Twoje zapiski: