puszka.pl - pysznie!

Pa jun - koreańskie naleśniki ze szczypiorkiem i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

naleśniki:
1 szklanka mąki
1 jajko [lub łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej]
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ok. 3/4 szklanki wody
ok. 100 g szczypiorku z cebulką
mała czerwona papryka
olej do smażenia

sos:
podstawa jak do sushi:
- 2 miarki sosu sojowego
- 1 miarka octu ryżowego
opcjonalnie:
- posiekany szczypiorek lub/i cebulka
- ziarna sezamu
- olej sezamowy
- posiekany czosnek
- sproszkowana czerwona papryka
- cukier

Przygotowanie:

Z pierwszych pięciu składników robimy ciasto - ma wyjść konsystencja ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na pół godziny.

Szczypiorek tniemy na mniej więcej 10 cm kawałki (można zostawić dłuższe, jeśli tylko zmieszczą się na patelni). Części z cebulką dodatkowo przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski.

Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem, układamy na niej pojedynczą warstwę szczypiorku, polewamy częścią ciasta, rozkładamy paprykę i lejemy resztę ciasta. Jeśli patelnia jest naprawdę duża, wyjdzie z tego jeden duży placek. Przy mniejszej trzeba zrobić kilka naleśników. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Można podać w całości lub od razu pokrojone w kwadraty - łatwiej będzie je jeść pałeczkami. Jemy maczając w sosie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Beata z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: