Pa jun - koreańskie naleśniki ze szczypiorkiem i papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
naleśniki:
1 szklanka mąki
1 jajko [lub łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej]
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ok. 3/4 szklanki wody
ok. 100 g szczypiorku z cebulką
mała czerwona papryka
olej do smażenia
sos:
podstawa jak do sushi:
- 2 miarki sosu sojowego
- 1 miarka octu ryżowego
opcjonalnie:
- posiekany szczypiorek lub/i cebulka
- ziarna sezamu
- olej sezamowy
- posiekany czosnek
- sproszkowana czerwona papryka
- cukier
Przygotowanie:
Z pierwszych pięciu składników robimy ciasto - ma wyjść konsystencja ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na pół godziny.
Szczypiorek tniemy na mniej więcej 10 cm kawałki (można zostawić dłuższe, jeśli tylko zmieszczą się na patelni). Części z cebulką dodatkowo przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski.
Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem, układamy na niej pojedynczą warstwę szczypiorku, polewamy częścią ciasta, rozkładamy paprykę i lejemy resztę ciasta. Jeśli patelnia jest naprawdę duża, wyjdzie z tego jeden duży placek. Przy mniejszej trzeba zrobić kilka naleśników. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Można podać w całości lub od razu pokrojone w kwadraty - łatwiej będzie je jeść pałeczkami. Jemy maczając w sosie.
Twoje zapiski: