puszka.pl - pysznie!

Prowansalskie ratatouille


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 małych cukinii
6 oberżyn (bakłażanów)
6 pomidorów
3 zielone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
"bouquet garni" [*] składające się z:
- tymianku
- pieprzu
- soli

Przygotowanie:

Cukinie kroimy na plastry odrzucając końcówki. Oberżyny obieramy i kroimy na plastry. Pomidory obieramy ze skorki, usuwamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na paski. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Czosnek miażdżymy.

W naczyniu (najlepiej żeliwnym) rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Rumienimy na niej oberżyny, dorzucamy paprykę, pomidory i cebulę, na końcu cukinię i czosnek. W płóciennym woreczku dokładamy "bouqet garni" składające się z tymianku, pieprzu i soli. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.

Dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy do pożądanej gęstosci. Usuwamy "bouquet garni" i podajemy bardzo gorące.

Wskazówki i uwagi:

[*] "Bouquet garni" to bukiet świeżych ziół, czasem z dodatkiem innych przypraw. Zioła umieszcza się w muślinowym lub bawełnianym woreczku (może to być szmatka ze związanymi rogami) lub związuje nitką i wkłada do zupy lub innego dania, by nadać mu aromat. Usuwa się go przed podaniem potrawy. Patent używany przez francuskich kucharzy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wladyslaw Los z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: