Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów
Pycha. Nieszczególnie przepadam za zupami, a tą uwielbiam. Dodając więcej bulionu uzyskamy zwykłą pomidorówkę, doskonałą z makaronem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pomidory - ok.2 kg (oczywiście z puszki/ze słoika też mogą być)
włoszczyzna - 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 niewielkiego selera i 1/2 pora
bazylia - najlepiej świeża lub
mrożona w oleju
oliwa - kilka łyżek
sól
pieprz
ew. odrobina chili
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotujemy w niedużej ilości wody (jeśli nie chcemy, żeby w zupie zostały farfocle z pora, wkładamy go w całości i później wyrzucamy). Do drugiego garnka dodajemy oliwę, wrzucamy obrane ze skórki i posiekane pomidory, gotujemy aż się rozgotują. Pod koniec (jakieś 10-15 min. wcześniej) dodajemy przyprawy.
Po ok. 30-40 min. włoszczyznę wyjmujemy, miksujemy blenderem, żeby zupa była mniej lub bardziej gładka, dodajemy z powrotem do bulionu. Miksujemy również pomidory i wszystko razem łączymy. Ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Można nie dodawać włoszczyzny, ale wtedy należy dodać mniej bulionu.
Twoje zapiski: