puszka.pl - pysznie!

Sałatka makaronowa z pomidorami i cukinią

Wymyślając tę sałatkę nawet nie przypuszczałam, że wyjdzie coś tak fantastycznego. Czosnek i zioła świetnie uzupełniają smak całości. A surowa cukinia fajnie chrupie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ugotowany makaron, może być różnej wielkości, ale raczej nie taki całkiem drobniutki,
cukinia młoda (niezbyt duża, z miękką skorka) - 1 malutka lub pół trochę większej,
4 średnie pomidory,
czosnek - 1 ząbek,
pietruszka lub świeża bazylia (może być też pasta z bazylii),
oliwa,
sól

Przygotowanie:

Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę. Warzywa kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki (cukinię w dość cienkie plasterki).

Zieleninę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub również drobniutko siekamy. Mieszamy wszystkie składniki, polewamy oliwą i doprawiamy solą.

Wskazówki i uwagi:

* można wykorzystać makaron z poprzedniego dnia, będzie dużo szybciej;
* pietruszka bardziej pasuje do cukini, bazylia do pomidorów. Dlatego w zależności od tego, którą zieleninę używam, dodaje więcej pomidorów lub cukini;
* wbrew pozorom, nawet po dodaniu nieco większego ząbku czosnku, nie dominuje on w smaku;
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-08-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: