puszka.pl - pysznie!

Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna)

Nazwa pochodzi od gminy żydowskiej z 2 stulecia n.e.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ziarna (pszenica, żyto...)
200 ml wody
30 g mąki gryczanej
sól lub przyprawa do chleba (cokolwiek to jest)
anyżek lub ślaz (ziarna)
3 łyżki stołowe siemienia lnianego
oliwa do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Ziarna zboża 2 dni podkiełkować, zmiksować z wodą, odcedzić, dodać resztę składników, wyrobić. Ciasto uformować w okrągły placek na wysmarowanej oliwą blasze.

Piec w piekarniku 10 godzin w temperaturze 50 stopni. Wytrzyma ok. tygodnia (o ile nikt go nie zje).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Waldemar Krzok z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: