8 gruszek średniej wielkości
500 g mąki
200 g margaryny
2 jajka
sól
2 łyżki cukru
konfitury lub rodzynki (ewentualnie namoczone w rumie)
Przygotowanie:
Z mąki, margaryny, 1 jajka, łyżki wody, soli i połowy cukru zagnieść ciasto. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Gruszki (bez przekrawana) obrać zostawiając ogonki. Wydrążyć od strony kwiatuszka, do środka włożyć konfitury lub rodzynki, otwory w gruszkach zatkać margaryną.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty 12 x 12 cm. Gruszki posypać cukrem i owijać ciastem rogami do góry, zaciskając brzegi. Na wierzchu położyć krążek ciasta o średnicy 4 cm. Po przewleczeniu go przez ogonek otrzymamy rodzaj kapturka. Całość wysmarować ubitym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
Podawać ciepłe z kremem lub śmietanką.
Nadesłał(a) Renata,
dnia: 2000-07-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 8/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia