główka kapusty
sok z cytryny
kilka pomidorów w zależności od upodobania
papryka (opcjonalnie)
główka czosnku lub mniej, w zależności od upodobania
majonez / jogurt / śmietana
sól
pieprz
trochę solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Siekamy kapustę, polewamy ją sokiem z całej cytryny, odstawiamy aż troszkę zmięknie.
Siekamy pomidory, paprykę i wyciskamy czosnek. Mieszamy w misce, później w zależności od naszej sylwetki :) dodajemy albo majonez albo jogurt albo śmietanę. Solimy, pieprzymy i dekorujemy solonymi orzeszkami wcześniej drobno posiekanymi lub startymi na dość dużej tarce.
Podawać po "przegryzieniu się" w lodówce, najlepiej z pieczywem z oliwą z czosnkiem.
Nadesłał(a) myszaaa,
dnia: 2002-08-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis powstał na wspólnym wegetariańskim wyjeździe :)