Pasztet sojowy z pieczarkami, tofu, kiszoną kapustą i warzywami
Pasztet wegetariański wymyśliłam sama i od 13 lat ciągle go piekę dla mojej mamy, która jest mięsożercą. Bardzo smakuje jej i całej rodzinie. Oczywiście jemy go na święta z chrzanem na zimno.
3 puszki odsączonej soi
600 g pieczarek
600 g mocno odciśniętej kwaszonej kapusty
350 g tofu
4 duże cebule
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
parę kulek ziela angielskiego
liść laurowy
Jarzyny gotujemy na miękko z paroma kulkami ziela angielskiego, listkiem laurowym i solą. Do usmażonej na złoto cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i solimy.
Przekręcamy rzez maszynkę soję, pieczarki z cebulą, kwaszoną kapustę, ugotowane jarzyny (bez listka laurowego i ziela), starte na drobnej tarce tofu oraz wcześniej namoczone i odciśnięte bułki. Można zemleć 2 razy. Do masy dodajemy sos sojowy, przyprawy (można dodać swoje przyprawy, aby tworzyły własny ulubiony smak). Dokładnie mieszamy dodając 0,5 szklanki mąki i 4 łyżki oleju sojowego.
Całość wykładamy do wcześniej wysmarowanej olejem i posypanej tartą bułką głębokiej blachy i pieczemy ok. 1,5-2h. Kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu. Świąteczny pasztet gotowy.
Wskazówki i uwagi:
Składniki powinny być dokładnie zmielone i dokładnie wymieszane.
Nadesłał(a) mikki,
dnia: 2002-08-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.