Krokiety smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i mogą być zamiennikiem pierogów na Wielkanocny stół gdyż wymagają mniej pracy i są równie smaczne. Mi najbardziej smakują jeśli są troszkę ostrzej doprawione.
ciasto naleśnikowe: 600 g mąki
mleko (roślinne lub zwykłe) lub woda
sól
1-2 łyżki oleju + do smażenia
farsz: 0,8-1 kg pieczarek (mogą być inne grzyby)
4 duże cebule
0,8 kg bardzo mocno odciśniętej kwaszonej kapusty
sos sojowy
jarzynka
papryka słodka
papryka ostra
sól
+ ew. bułka tarta do obtoczenia krokietów
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe dodając 1-2 łyżki oleju i smażymy z obu stron.
Cebulę smażymy na złoty kolor. 3 części przekładamy do wysokiej, podgrzanej rynki, dodajemy odciśniętą, trochę pokrojoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna to raz wypłukać) i dusimy na oleju z przyprawami podlewając gorącą wodą. Do pozostałej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy i smażymy.
Gotową kapustę i pieczarki przekręcamy przez maszynkę, doprawiamy i nakładamy na naleśniki, zawijamy i obsmażamy ładnie (można wcześniej obtaczać krokieta w tartej bułce).
Wskazówki i uwagi:
Krokiety bardzo dobrze przechowują się w zamrażarce, więc można je przygotować dużo wcześniej i następnie odmrozić przez wolne smażenie.
Nadesłał(a) mikki,
dnia: 2002-09-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.