puszka.pl - pysznie!

Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym

Barszcz jest znakomity. Polecam. Zagości już na stałe w Waszej kuchni jeśli choć raz pokusicie się go ugotować!!!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1,3 dkg czerwonych buraków
włoszczyzna: marchew, pietruszka, średni seler
5 pieczarek lub innych grzybów
parę kwaśnych jabłek (zamiennie może być kompot jabłkowy lub sok jabłkowy z kartonu)
4 duże cebule
4 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy
jarzynka
pieprz
sól
cukier

ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego
wegetariański barszcz w proszku w słoiczku
papryka słodka
chilli
200g soku z kwaszonej kapusty (opcjonalnie, dla zakwaszenia)

Przygotowanie:

Do gotującej wody dodajemy pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny, grzyby, jabłka, cebulę, olej, ziele angielskie, liść laurowy, trochę sosu sojowego, jarzynki, pieprzu, soli, cukru i gotujemy na małym ogniu.

Kiedy buraki są już gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami. Dodajemy ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego i dwie części z trzech barszczu w proszku. Jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek, to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot. Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, sosem sojowym, papryką i solą. Jeśli jest mało kwaskowy, to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty. Zostawiamy aby się przegryzł.

Wskazówki i uwagi:

Barszcz można podawać z ugotowaną fasolką lub krokietami z kwaszonej kapusty i pieczarek. Barszcz można urozmaicić dodając zabielacze.
Nadesłał(a) mikki, dnia: 2002-09-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: