1,3 dkg czerwonych buraków
włoszczyzna: marchew, pietruszka, średni seler
5 pieczarek lub innych grzybów
parę kwaśnych jabłek (zamiennie może być kompot jabłkowy lub sok jabłkowy z kartonu)
4 duże cebule
4 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy
jarzynka
pieprz
sól
cukier
ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego
wegetariański barszcz w proszku w słoiczku
papryka słodka
chilli
200g soku z kwaszonej kapusty (opcjonalnie, dla zakwaszenia)
Przygotowanie:
Do gotującej wody dodajemy pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny, grzyby, jabłka, cebulę, olej, ziele angielskie, liść laurowy, trochę sosu sojowego, jarzynki, pieprzu, soli, cukru i gotujemy na małym ogniu.
Kiedy buraki są już gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami. Dodajemy ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego i dwie części z trzech barszczu w proszku. Jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek, to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot. Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, sosem sojowym, papryką i solą. Jeśli jest mało kwaskowy, to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty. Zostawiamy aby się przegryzł.