Przepis stworzony przez opuszczonego przez żonę męża (żona pojechała na wakacje) w chwili totalnego głodu sporządzony na podstawie dwóch innych znalezionych podczas desperackich poszukiwań w interniecie - jarzynki po chińsku i fasolki szparagowej po prowansalsku (poprzednio przyrządzony posiłek według własnego pomysłu musiałem wyrzucić, bo był niezjadliwy i nawet pies go nie chciał).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
pół dużej cebuli
pół dużego pora
2 średnie marchewki
pół szklanki bulionu
1 duży biały grzyb mun
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 duży pomidor
1 czerwona papryczka chili
garść fasolki szparagowej
pół szklanki ryżu
przyprawa 5 smaków
imbir
pół litra piwa
Przygotowanie:
Marchewkę, pora, cebulę i papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki. Fasolkę wrzucić do gotującej się wody osłodzonej z 1/2 łyżeczką cukru i łyżeczką soli, gotować bez przykrycia 25 min.
Pomidora wrzucić do wrzątku i obrać ze skóry, następnie pokroić na małe kawałki i dodać do przygotowanych pokrojonych warzyw. Wszyskie warzywa oprócz fasoli podsmażyć na dużym ogniu przez 5 minut, zalać bulionem, a następnie dodać ugotowaną fasolę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę poddusić. Dodać przyprawę 5 smaków i szczyptę imbiru.
Piwo pić w trakcie przyrzadzania potrawy.
Wskazówki i uwagi:
Białe grzyby mun można zastąpić czarnymi albo jeszcze jakimiś innymi, ja akurat miałem białe.
Nadesłał(a) ~akucharzak@poczta.wp.pl,
dnia: 2002-09-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: PuszKKKa - "jarzynki po chińsku" i Wegakucharz "fasolka szparagowa po prowansalsku"