puszka.pl - pysznie!

Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw

Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

oliwa z oliwek
czosnek
zioła, np. rozmaryn
sos sojowy
+ warzywa gotowane, np. fasolka szparagowa

Przygotowanie:

Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Zioła myjemy i siekamy lub tniemy nożyczkami. Oliwę delikatnie podgrzewamy, wrzucamy czosnek i zioła, smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż czosnek się zrumieni.

Ugotowane (bez soli! bo będzie za słone) warzywa polewamy oliwą, a następnie skrapiamy sosem sojowym.

Wskazówki i uwagi:

Podobny sos, ale bez "podsmażania", robię do tostów z warzywami - palce lizać.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2002-09-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: