Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
oliwa z oliwek
czosnek
zioła, np. rozmaryn
sos sojowy
+ warzywa gotowane, np. fasolka szparagowa
Przygotowanie:
Czosnek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Zioła myjemy i siekamy lub tniemy nożyczkami. Oliwę delikatnie podgrzewamy, wrzucamy czosnek i zioła, smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż czosnek się zrumieni.
Ugotowane (bez soli! bo będzie za słone) warzywa polewamy oliwą, a następnie skrapiamy sosem sojowym.
Twoje zapiski: