Ryż po Kantońsku
Sos czosnkowy z miodem nie jest konieczny, ale ja bardzo lubię. Mniam.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
2 szklanki ryżu (najlepiej jaśminowy)
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzka oleju
sos sojowy, olej sezamowy, sos czosnkowy z miodem, gałka muszkatałowa, sól
Przygotowanie:
Dwukrotnie wypłukany ryż z jedną łyżką oleju i łyżeczką soli ugotować w proporcji 1:1 na bardzo malutkim ogniu. Jak juz wchłonie wodę zdiąć z ognia. Garnek zryżem owinąć w przeczytaną gazetą, ręcznikem i schchować, najlepiej między poduchy (będzie miał ciepło i dojdzie bardzo szybko) na około 10-15 min.
Na głęboką patelnie wlewamy łyzkę oleju, 2 łyzki oliwy i nieco susu czosnkowego z miodem. Gdy już olej się bardzo mocno rozrzeje trzeba szybko wbić jajka (lub wcześniej je rozbić do szklanki) i bardzo szybko i energiczne je rozbić na patelni. Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, groszek, sos sojowy gałkę muszkatałową, wrzucamy ryż i mieszamy ze 2-3 min. Na samym końcu dodajemu kilka kropel oleju sezamowego i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Przed wrzuceniem ryżu można dodać trochę tofu pokrojonego w kosteczki 1x1 cm lub mniejsze, nasączone sosem sojowym.
Pycha.
Twoje zapiski: