puszka.pl - pysznie!

Fasola z pomidorami i papryką

Potrawę można podawać z pieczywem, plackami tortilla lub samodzielnie. Osobiście do smażenia używam oleju z pestek winogron, a zioła stanowi mieszanka ziół do pizzy. Zamiast soli dodaję trochę sosu sojowego. Najlepiej potrawa smakuje na ostro.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

puszka czerwonej fasoli
3-4 większe pomidory
papryka
cebula
czosnek
oliwa do smażenia
sól lub sos sojowy
zioła
pieprz
papryka w proszku

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na paski, a cebulę na małe kawałki. Fasolę wrzucamy na sitko, żeby odciekła zalewa.

Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę. Po ok. 3 minutach dodajemy cebulę i razem podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory. Mieszając czekamy aż z pomidorów zrobi się jednolity sos. Dodajemy fasolę i wyciskamy czosnek. Po ok. 3 minutach potrawa jest gotowa. Dosmaczyć solą, ziołami, pieprzem i papryką w proszku.
Nadesłał(a) KrzysiekR, dnia: 2002-09-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: