1 op. (500 g) makaronu, np. muszelek (może być razowy)
2 duże pęczki (0,5 kg) świeżego szpinaku (w zimie mrożony)
4 ząbki czosnku
tofu (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
sól morska, ziołowa lub inna
1 łyżka sosu sojowego shoyu
papryka ostra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i polać oliwą.
Szpinak należy dokładnie opłukać, każdy listek z osobna. Zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Zagotować razem z solą, oliwą i 2 ząbkami czosnku. Po ok. 5-7 minutach zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem, doprawić 2 ząbkami czosnku, shoyu i papryką. Danie można wzbogacić o tofu pokrojone w kostkę.
Wskazówki i uwagi:
Do tej potrawy pasuje każdy makaron, muszelki to jedna z propozycji. Świetnie wychodzi też z razowym o kształcie łazanek.
Jeśli maluch nie lubi, można zrezygnować z papryki i czosnku oczywiście.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2002-10-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.