1/3 opakowania 400 g soczewicy czerwonej
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 cebuli
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
opcjonalnie:
- sól
- pieprz
- mąka pszenna lub kukurydziana
- mleko sojowe
Przygotowanie:
Zagotować wodę z kostką warzywną (2 kostki na 1 litr wody). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Nieco później wrzucić resztę warzyw startych na tarce o dużych oczkach i pokrojoną w kostkę lub krążki cebulę. Dodać przyprawy: liść laurowy i angielskie ziele.
Na samym końcu wsypać soczewicę czerwoną (której nie trzeba wcześniej moczyć) i majeranek. Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Żeby zupa była gęstsza, można zrobić zaklepkę z wody (lub mleka sojowego) i mąki (pszennej lub kukurydzianej). Ewentualnie dodać sól lub pieprz do smaku.
Nadesłał(a) bjbea,
dnia: 2002-10-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.