Sałatka z quinoi i tofu z kukurydzą, papryką, oliwkami i czosnkiem
Sałatka ta jest jak typowa sałatka ryżowa, tyle że zamiast ryżu dajemy quinoę.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
100-150 g quinoi (komosy ryżowej)
2 kolby ugotowanej kukurydzy lub kukurydza z puszki
1 op. tofu warzywnego (lub naturalnego)
2 czerwone papryki
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 mały słoik czarnych oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz
olej słonecznikowy zimnotłoczony lub lniany lub inny
cząber
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Ziarno quinoi ugotować jak ryż w podwójnej ilości wody w stosunku do ziarna (ok. 10 min). Wystudzić.
Kukurydzę "wydobyć" z kolb lub z puszki. Tofu, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, oprószyć solą i pieprzem, doprawić olejem i ziołami. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Można dodać szczypiorku, ale akurat nie miałam :-))
Twoje zapiski: