puszka.pl - pysznie!

Śliwkowa tarta z Liege


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

ciasto kruche:
250 g maki
125 g masla
jajko
niepelna szkl. wody
szczypta soli

na wierzch:
300 g cukru
2 sczypty cynamonu
jajko
kg sliwek
50 g maki

Przygotowanie:

ciasto:
wymieszaj wszystkie skladniki. zagniec szybko ciasto i odstaw w chlodne miejsce, najlepiej do lodowki na godzine. potem wyjmij, rozwalkuj i wyloz ciastem forme. ubij bialko ze szczypta cynamonu i duza lyzka cukru, a nastepnie posmaruj nim ciasto. przygotuj sliwki: umyj je i osusz, przekroj kazda z nich na pol i usun pestke. potem wymieszaj reszte cukru z cynamonem, maka i dodaj do sliwek. wszystko ze soba wymieszaj i wyloz na ciasto. piecz godzine w goracym piekarniku, nastepnie ostudz. tarte podawaj lekko posypana cukrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-10-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 10/2002

Twoje zapiski: