puszka.pl - pysznie!

Marynowane grzybki z cebulą i marchewką

Cebula i marchewka nie są konieczne, ale ładnie się prezentują w słoiczkach.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

grzyby, kapelusze (prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki, gąski, opieńki, kurki lub co tam macie, byle małe i świeże :)
ew. cebula
ew. marchewka

marynata:
4 szkl. wody
szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
ziele angielskie - np. 2-5 szt.
listek laurowy - np. 2 szt.
pieprz - np. 1 łyżeczka
nasiona kopru włoskiego - np. 1 łyżeczka
gorczyca - np. 1 łyżeczka
kolendra - np. 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Grzybki oczyścić, umyć (ja myję 3 razy) i zagotować w osolonej wodzie. Gotować około 15 minut. Przestudzone powrzucać do słoików.

Wodę zagotować z przyprawami (bez octu; na litr wody około 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli, reszta według uznania). Dodać cebulkę i marchewkę pokrojone w krążki. Pogotować to razem z pięć minut. Potem wlać ocet. Gorącą zalewą napełniać słoiki. Zamknąć. Pasteryzować 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Słoiki napełniać grzybkami maksymalnie do 2/3 ich pojemności, to nie będą się do siebie kleić :)
Nadesłał(a) nef, dnia: 2002-10-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: