Wbrew mojej "marketingowej" nazwie "Protein/Iron Power", jest to po prostu rodzaj zupy z soczewicy, której nie trzeba gryzc :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
Oto czego potrzebujemy:
- 2 srednie marchewki
- 2 duze ziemniaki
- kawalek selera
- pietruszka: korzen i nac
- 1 duzy por
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- inne warzywa, które "pasuja", np. kawalek kapusty
- 50 - 75 dkg soczewicy zielonej
- granulat sojowy
- przyprawy
- olej roslinny/oliwa
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy 2 l. osolonej wody
2. Do wrzatku wsypujemy soczewice i gotujemy kilka minut
3. Wrzucamy warzywa pokrojone w kostke i natke pietruszki (duzo, ale bez przesady)
4. Dodajemy przyprawy: lisc laurowy, ziele ang., pieprz (caly), kminek, bazylie i duzo majeranku, lyzke oleju i wszystko mieszamy
5. Wsypujemy dwie garscie granulatu sojowego
6. Gotujemy na malym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min., az soczewica sie prawie rozgotuje a warzywa beda miekkie
7. Gdy zupa jest gotowa, zdejmujmy z ognia i odstawiamy az troche przestygnie
8. Wrzucamy wszystko do blendera/mixera (oczywiscie nie wszystko na raz, chyba ze mamy duzy blender) i miksujemy na jednolita zielona maswe-krem
9. Mozna doprawiæ sosem sojowym i podawa z grzankami
Wskazówki i uwagi:
Nie musimy sie ograniczac do podanych rodzajów czy ilosci warzyw, musimy tylko posluzyc sie intuicja i rozsadkiem. Jesli np. dodamy wiecej marchewki, pora czy cebuli, zupa bedzie bardziej slodka. Wiecej ziemniaków czy soczewicy - bardziej gesta. Najwazniejsza jest soczewica i przyprawy - to one sa "trecia" zupy. Jesli wyjdzie za gesta, to dodaj wody albo potraktuj jako sos :)
Jesli ktos po zjedzeniu straczkowych cierpi na jakies dolegliwosci, niestrawnosc, itp. to polecam herbatke z miety i/lub owoców kopru - naprawde pomaga. Smacznego!
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2002-11-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.