puszka.pl - pysznie!

Duszona kapusta pekińska skropiona sosem sojowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta pekińska
olej do smażenia
sos sojowy
ew. parę kropel karmelu dla słodkiego posmaku i koloru

Przygotowanie:

Posiekaj kapustę pekińską dość drobno, ale w paski, nie na miał. Na patelni rozgrzej troszkę oleju, wrzuć kapustę, przemieszaj, jeszcze przemieszaj, ona powinna się powlec tym olejem - to robisz na ostrym ogniu.

Potem malutki płomień, przykryć pokrywką - kapusta zacznie puszczać sok i mięknąć. Pokropić sosem sojowym dość szczodrze i dodać troszkę wody. I niech się dusi aż te grubsze kawałki kapusty zaczną nabierać brązowawego koloru. Może być już, ja doprawiam paroma kroplami karmelu - dodaje potrawie specyficznej słodyczy i świetnie farbuje na brązowo.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kudlata z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: