Duszona kapusta pekińska skropiona sosem sojowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kapusta pekińska
olej do smażenia
sos sojowy
ew. parę kropel karmelu dla słodkiego posmaku i koloru
Przygotowanie:
Posiekaj kapustę pekińską dość drobno, ale w paski, nie na miał. Na patelni rozgrzej troszkę oleju, wrzuć kapustę, przemieszaj, jeszcze przemieszaj, ona powinna się powlec tym olejem - to robisz na ostrym ogniu.
Potem malutki płomień, przykryć pokrywką - kapusta zacznie puszczać sok i mięknąć. Pokropić sosem sojowym dość szczodrze i dodać troszkę wody. I niech się dusi aż te grubsze kawałki kapusty zaczną nabierać brązowawego koloru. Może być już, ja doprawiam paroma kroplami karmelu - dodaje potrawie specyficznej słodyczy i świetnie farbuje na brązowo.
Twoje zapiski: