puszka.pl - pysznie!

Sentymentalna sałatka pomidorowa z ananasem

Kudłata: "Ten przepis towarzyszy mi od ponad ćwierćwiecza. Po raz pierwszy bowiem niebanalną sałatkę z ananasa i pomidora podano na naszym weselu. Wzbudziła zainteresowanie, zdziwienie, zachwyt u niektórych gości. I potem przez lata, w sezonie pomidorowym powtarzałam ją przy różnych okazjach. [...] Wspaniale wygląda zestaw żółtego ananasa i czerwonego pomidora z odrobiną zieleni. Wspaniale również smakuje ta słodko - kwaśna kombinacja znana skądinąd z kuchni chińskiej. Podawać proponuję w szklanej salaterce, wówczas widoczna jest cała uroda potrawy. No i konsumować od razu, bo potem pomidory tracą jędrność."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pomidory (najlepiej mało soczyste, np. "lima" albo "bycze serca")
ananasy z puszki
sól
pietruszka lub zioła, np. mięta, szałwia

Przygotowanie:

Robi się tę sałatkę nieprzyzwoicie prosto. Puszka ananasów - otworzyć, bardzo dokładnie odsączyć owoce, pokroić w średnią kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę takiej wielkości jak ananas. Jeśli pomidory mają dużo soku, nie od rzeczy byłoby pokrojone pomidory pozostawić na dłuższą chwilę na cedzaku.

Całość leciutko posolić, dodać parę (dosłownie kilka) drobno posiekanych (dla podkreślenia barw) listków pietruszki lub innych ziół, wymieszać, gotowe.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kudlata z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: