Kudlata: "Jest [...] jedna sałatka wprawiająca naszych gości w zdumienie (łagodnie powiedziane). To sałatka z cebuli z wiórkami kokosowymi, cała biała."
cebule, powiedzmy 2 średnie
wiórki kokosowe, jakieś 5 dkg
sok z 1 cytryny
sól
ew. nieco jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Cebule, powiedzmy dwie średnie, należy obrać, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać ze sporą ilością wiórków kokosowych, jakieś 5 deko. Dodać soku cytrynowego - świeżo wyciśniętego z 1 cytryny, żadnych gotowych z butelki czy kartonu! I lekko posolić.
Wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebula puści sok, sok wsiąknie w wiórki kokosowe, całość stanie się łagodna i aromatyczna.
Można podać tak jak jest zrobiona, można złagodzić jeszcze nieco jej smak i dodać jogurtu naturalnego, niesłodzonego. Ozdobić kawałeczkami surowej wielokolorowej papryki.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-11-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kudlata z pl.rec.kuchnia