Salatet bataata
Herbatka: Salatet bataata to taki bliskowschodni przysmak (nie pamietam, czy to z kuchni marokanskiej, czy z libanskiej).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
4-6 srednich ziemniakow salatkowych
garsc swiezych lisci miety
2 zabki czosnku
plaska lyzeczka soli
4 lyzki oliwy z oliwek extra verigne
4 lyzki octu winnego bialego
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w ubrankach do miekkosci - nastepnie lekko ochladzamy (ale powinny byc w srodku jeszcze lekko cieple), obieramy i kroimy w gruba kostke. Ziemniaki posypujemy drobno posiekanymi liscmi miety. Czosnek miazdzymy i rozcieramy z sola, dodajemy oliwe i ocet, mieszamy dobrze i polewamy sosem ziemniaki. Je sie to (o dziwo) nie schlodzone.
Twoje zapiski: