puszka.pl - pysznie!

Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa

Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże bakłażany
4 ząbki czosnku (duże)
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie, do przybrania)
drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewasz do 200 stopni i na natłuszczoną blachę wykładasz ponakłuwane widelcem bakłażany - pieczesz ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość b. miękka.

Wyjmujesz bakłażany z piekarnika i wkładasz do papierowej torby (foliowa też może być), zamykasz ją i pozwalasz im ochłonąć ;-). Następnie obierasz je se skórki (trochę babraniny przy tym jest) i usuwasz duże gniazda nasienne, jeśli są.

Mikserem miksujesz na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewasz oliwę i ocet. Doprawiasz cukrem, solą i pieprzem. Podajesz jako przystawkę, posypaną oliwkami i natką. Je się z pitą albo z bagietką.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: