puszka.pl - pysznie!

Zachwyt imama

Kuchnia turecka. W Puszce.pl znajduje sie jeszcze jeden podobny przepis, z nieco mniejszą ilością składników: Bakłażany Imam.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 średnie bakłażany
sól i czarny pieprz
150 ml oliwy
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżeczka cukru
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
2 papryczki pepperoni

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, odciąć nasady łodyg i obrać wzdłuż nich skórkę pasami, co 2 cm. Włożyć na 15 min. do posolonej wody, wyjąć, osuszyć. Naciąć bakłażany z jednej strony głęboko wzdłuż, tak aby powstała "kieszonka". Przez 5 min. obsmażać ze wszystkich stron na oliwie. Wyjąć z oliwy i ułożyć przecięciem do góry na natłuszczonej żaroodpornej formie.


Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie pozostałej od smażenia bakłażanów. Zdjąć z ognia, dodać pomidory, cukier, natkę i paprykę, doprawić solą i pieprzem.

Bakłażany napełnić farszem warzywnym, resztę farszu położyć na wierzchu i na każdym bakłażanie położyć polówkę pepperoni bez pestek. Pozostały na patelni sos wymieszać ze szklanką wody i wlać do formy. Bakłażany zapiekać przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pozostawić do ostygnięcia. Przybrać natką i podawać w formie, w której się zapiekały.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: