Sezamowe tofu, brokuły i marchewka z woka
Zosia: "To żaden skomplikowany przepis, ale wyszło mi pyszne. Gotowe w 10 minut (nie licząc marynowania), pyszne, a jakie zdrowe!"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
tofu naturalne
sos sojowy
marchew
brokuł
olej arachidowy (lub inny olej do smażenia)
olej sezamowy
ziarna sezamu
Przygotowanie:
Pokroiłam tofu w średnie słupki (nie za małe, nie za duże - wielkość, jaka ci pasuje), w miseczce zalałam obficie sosem sojowym. Marynowały się jakieś półtorej godziny, w trakcie kilka razy mieszałam, żeby tofu równomiernie wciągnęło sos.
Tymczasem pokroiłam marchew w plasterki, a brokuła w różyczki (składniki trzeba przygotować wcześniej, bo jak wok jest rozgrzany, to już nie ma na to czasu). Rozgrzałam w woku trochę (najwyżej dwie łyżki) oleju arachidowego, na to wrzuciłam marchew, po 2 minutach brokuły, potem tofu, jeszcze sporo sosu sojowego, trochę oleju sezamowego i ziarna sezamu.
Twoje zapiski: