2 kg dojrzałych gruszek
300 g cebuli
4-5 ząbków czosnku
papryczka chilli
200 g suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
250 ml octu winnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
200 g cukru
Przygotowanie:
Gruszki obrać, miąższ pokroić w kostkę. Obraną cebule, czosnek i chili (bez pestek) drobno posiekać. Dodać pokrojone daktyle, obrany starty imbir, sok z pomarańcz i cytryny, ocet i przyprawy (bez cukru). Wymieszać, gotować około 20 minut.
Dosypać cukier, gotować dalsze 30 minut. Gorący chutney włożyć do ciepłych słoików (najlepiej małych, np. po koncentracie, bo chutney to przecież dodatek) i szczelnie zamknąć. Gotowy do spożycia po miesiącu.