Papryka po macedońsku - pieczona, w czosnkowym winegrecie
Bardzo dobre dla amatorów czosnku, ale warunek konieczny: muszą jeść wszyscy...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10-12 papryk czerwonych
sos winegret:
4 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru/fruktozy/słodu
4-5 dużych ząbków czosnku
sól - wg. uznania
Przygotowanie:
Paprykę trzeba upiec w piekarniku (220°C, ok. 30 minut) - ma stać, a po ok. 15 minutach przewracamy ją z góry na dół żeby z każdej strony się upiekła. Jeszcze gorącą dajemy do foliowej torby, zawiązujemy i taki tobołek wsadzamy do miski (sok ucieka...) i na 5-6 godzin odstawiamy.
Następnie paprykę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe wsadzamy do słoików, żeby się przegryzło...
Po paru godzinach można jeść, a stać w lodówce może nawet miesiąc.
Twoje zapiski: