0,5 kg świeżego szpinaku lub zimą, jak teraz, mrożonego
mała mrożonka groszku zielonego lub ostatecznie z puszki
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatułowej i pieprzu
1 op. tofu-fety
oliwa
sól
1 łyżeczka dobrego sosu sojowego
pół łyzeczki garam masali
Przygotowanie:
Szpinak rozdrobniony gotujemy z dodatkiem oliwy i przypraw. Jeśli używamy groszku z mrożonki lub świeżego, to musimy gotowac go razem ze szpinakiem. Jesli groszek jest z puszki, nalezy go dodać pod koniec gotowania szpinaku. Po ugotowaniu przyprawiamy potrawę sosem soj., ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw, których uzyliśmy do gotowania. Na końcu wrzucamy do garnka pokrojona w kostkę tofu-fetę. Nie gotować, podawać od razu.
Wskazówki i uwagi:
Wybornie smakuje z ziemniakami i surówkami (np. z rzepy, kapusty kiszonej)
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2002-12-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.