puszka.pl - pysznie!

Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru

Bardzo smaczna, szybka, awaryjna sałatka. Nadaje się też na lunch lub wyjazd. Dobrze do niej pasują tosty i kanapki. Co do dodatków to doskonale komponują się smaki konkretne (ogórek kiszony) i słodkie (owoce, papryka). Nadaje się właściwie wszystko co jest chrupiące, świeże i soczyste.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka fasoli czerwonej (biała też ok)
puszka groszku
puszka kukurydzy

2 pomidory
LUB 2 jabłka + 2 ogórki kiszone
LUB śliwki/ morele
LUB kolorowa papryka + 2 ogórki kiszone
LUB rzodkiewka + surowy ogórek
LUB co kto lubi

opcjonalnie:
- kawałek cebuli (dobrze uzupełnia smak sałatki)
- spory pęczek pietruszki (ja lubię, zwł. w towarzystwie ogórków), koperku lub szczypiorku
- kiełki, np. soi, fasolki mung lub słonecznika (duże, soczyste, chrupiące)

oliwa / olej sałatkowy
sok z cytryny lub ocet winny (1-3 łyżki na 3 łyżki oliwy)
musztarda łagodna
sól, ew. pieprz

Przygotowanie:

Pomidory lub jabłka i ogórki pokroić w nieduże plasterki lub w kostkę. Śliwki odpestkować i pokroić w niezbyt cienkie paski. Pietruszkę posiekać. Cebule posiekać bardzo drobno - dodajemy jej niewiele, tylko dla wyrazistości smaku. Kukurydzę, groszek i fasolkę odsączyć z zalewy.

Wszystko wymieszać, doprawić.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-12-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: