puszka.pl - pysznie!

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami

Krysia Thompson: "Słowo daję, nie wiem jak to nazwać. Po tutejszemu jest to "nut roast" - kiedyś (i może dalej) modne danie bezmięsne. Wręcz podstawa bytu wegetarian. Potem się opatrzyło i jakoś ze wstydem schowało się Bóg wie gdzie.
Zupełnie przez przypadek wpadło mi w ręce w sklepie i wzięłam z ciekawości... Mam to do siebie, że co gdzie spróbuję poza domem albo nie domowe, to potem próbuję odtworzyć. [...] Takie smaczne!!"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na formę 31 cm półokrągłą w przekroju

4 duże kromki świeżego chleba (taki wieloziarnisty, ciemny, niekoniecznie typowy polski pszenno-żytni bochen)
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
ok. 1/4 kg pieczarek
olej do smażenia
ok. 1 szkl. zmielonych orzechów i pestek (np. włoskie, laskowe, ziemne, migdały, dynia, słonecznik)
ew. dodatkowe lepiszcze, np. kilka łyżek:
- masła orzechowego
- mąki sojowej, kukurydzianej lub owsianej
- płatków owsianych zaparzonych wrzątkiem

1 łyżeczka soli
pieprz
inne przyprawy wg. smaku (np. pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, imbir)
zioła (np. cząber, tymianek lub oregano, zioła prowansalskie)
natka pietruszki
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Chleb ukręciłam w maszynie na grubawą bułkę tartą. Do tego, też zmielona w maszynie, duża cebula i 2 duże ząbki czosnku (bo lubię). Pieczarki poddusiłam na oleju, żeby sok poszedł precz, przynajmniej trochę. Cebulę dodałam niesmażoną, ale pewnie można z tymi pieczarkami.

Do tego tak ok. szklanka zmielonych orzechów. Przyznam się, że nie mieliłam nigdy orzechów, bo nie mam w czym. Zużyłam to, co miałam w domu - a miałam połówki włoskich, całe laskowe, migdały w płatkach, nasiona słonecznika - dla fantazji, pecans - połówki i brazylijskie - takie całe. Były w różnych proporcjach, to chyba nie ma znaczenia. Wypróbowaną metodą wsadziłam wszystkie orzechy do dwóch worków foliowych i - łup! - tłuczkiem do mięsa.

Wszystko wymieszałam, posoliłam, jakieś tam ziółka, natkę, przyprawy, spróbowałam i wbiłam solidnie do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i do piekarnika, aż złoto-brązowe na wierzchu - tak chyba ze 45 minut w 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast mielić można też chleb, warzywa i orzechy zmiksować w malakserze na niezbyt wysokich obrotach.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: