makaron
1 bakłażan (ok. 400 g)
ok. 5 średnich, dojrzałych pomidorów lub odpowiednia ilość pomidorów z puszki (200-300 g, bez skórki!)
oliwa z oliwek do smażenia
sól
1 ząbek czosnku
trochę posiekanej świeżej bazylii (może być też suszona, chociaż świeża fajniejsza)
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, usunąć ogonek, pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pomidory obrać ze skórki i pokroić z grubsza w kostkę.
W oryginale leciało to tak: podsmażyć bakłażana lekko na oliwie tak, aby nie spalić. Jak zacznie puszczać sok i robić się taki szklisty, dodać pomidory i tak gotować przez ok. 15 min.
Ja wolę odwrotną kolejność, dzięki czemu bakłażan nie chłonie tłuszczu: najpierw należy udusić pomidory z dodatkiem oliwy, aż zgęstnieją i prawie uzyskają pożądaną konsystencję. Dodać bakłażana i dusić aż zmięknie i przestanie być gąbczasty. Można oczywiście dłużej, jeśli ktoś woli bardzo miękkiego.
Sos doprawić do smaku solą. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilkę jeszcze potrzymać na gazie, dodać trochę posiekanej świeżej bazylii i na makaron.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-12-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego przez Terry na pl.rec.kuchnia