puszka.pl - pysznie!

Paella z bobem, fasolką szparagową i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,25 litra rosołu z jarzyn (może być z kostki) lub miso rozmieszane z wodą
szczypta szafranu (ważne)
2 łyżki oliwy do smażenia
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki turmeric [czyli kurkumy]
1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 szklanki (400 g) ryżu
200 g bobu (przepis wymaga bobu mrożonego, bo innego u nas nie ma, ale pewnie można świeży, byle był młody, co go można jeść z łupiną)
175 g zielonej fasolki
1 czerwona papryka
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki czarnych oliwek
spora szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Zagotować rosół, włożyć szafran, zdjąć z ognia.

W dużym płaskim rondlu z ciężkim dnem obsmażyć na oliwie pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać zgnieciony czosnek, turmerik, paprykę w proszku, cynamon i ryż. Dobrze wymieszać. Dodać rosół, bób, pokrojoną fasolkę i paprykę świeżą oraz sól. Doprowadzić do wrzenia, potem na malutkim ogniu gotować 15-20 minut. Tylko raz zamieszać!

Na koniec dodać oliwki, zamieszać, przyprawić pieprzem do smaku. Jak masz ładny rondel, można go podać na stół, bez przekładania.

Jarzyny w procesie gotowania wypłyną na wierzch, wmieszasz je lekko dodając oliwki, ale za bardzo nie mieszaj, bo się ryż „rozpaprze”.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała "Anna Sheridan"

Twoje zapiski: