Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocami
Tzw. "surówka". Dzięki namoczeniu muesli jest naprawdę pyszne. Płatki nie są takie suche i twarde, wszelkie nasionka (słonecznik, siemię lniane) apetycznie chrupią, a rodzynki i żurawina pęcznieją i smakują jak kawałki owoców. Najlepsze jest jednak to, że nie traci się rano czasu na przygotowanie. A nawet jeśli zapomnimy nastawić wieczorem namaczanie, rano poratuje nas wrzątek - czyli przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie herbaty ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
1-2-1 szkl. muesli [*]
1/4 szkl. wody na 1/2 szkl. musli
1-2 jabłka lub mus jabłkowy (najlepiej bez cukru) lub słodkie, miękkie owoce (np. mały banan, maliny) LUB mleko roślinne
ew. cynamon
Przygotowanie:
Musli sypiemy wieczorem do miseczki, zalewamy przegotowaną, najlepiej chłodną wodą tak, by tylko przykryła płatki. Jeśli o tym zapomnieliśmy, rano zalewamy musli dość gorącą wodą i odstawiamy na kilkanaście minut.składniki.
Mieszamy musli z utartymi jabłkami i cynamonem. W innej wersji, możemy wymieszać musli z mlekiem roślinnym, a wierzch przybrać sezonowymi owocami, plasterkami banana lub łyżeczką dżemu.
Wskazówki i uwagi:
[*] Muesli nie powinno zawierać składników, z których zrobiłaby się ciapa - np. płatków kukurydzianych. Polecam własne mieszanki, np.
musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem lub
musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami. Do namaczania lepiej zrobić musli na bazie zwykłych płatków owsianych, a nie górskich (czyli miażdżonych, a nie krojonych), bo te drugie robią się po namoczeniu nieco ciapowate - choć nie wszyscy widzą różnicę ;)
Twoje zapiski: