puszka.pl - pysznie!

Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocami

Tzw. "surówka". Dzięki namoczeniu muesli jest naprawdę pyszne. Płatki nie są takie suche i twarde, wszelkie nasionka (słonecznik, siemię lniane) apetycznie chrupią, a rodzynki i żurawina pęcznieją i smakują jak kawałki owoców. Najlepsze jest jednak to, że nie traci się rano czasu na przygotowanie. A nawet jeśli zapomnimy nastawić wieczorem namaczanie, rano poratuje nas wrzątek - czyli przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie herbaty ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1-2-1 szkl. muesli [*]
1/4 szkl. wody na 1/2 szkl. musli
1-2 jabłka lub mus jabłkowy (najlepiej bez cukru) lub słodkie, miękkie owoce (np. mały banan, maliny) LUB mleko roślinne
ew. cynamon

Przygotowanie:

Musli sypiemy wieczorem do miseczki, zalewamy przegotowaną, najlepiej chłodną wodą tak, by tylko przykryła płatki. Jeśli o tym zapomnieliśmy, rano zalewamy musli dość gorącą wodą i odstawiamy na kilkanaście minut.składniki.

Mieszamy musli z utartymi jabłkami i cynamonem. W innej wersji, możemy wymieszać musli z mlekiem roślinnym, a wierzch przybrać sezonowymi owocami, plasterkami banana lub łyżeczką dżemu.

Wskazówki i uwagi:

[*] Muesli nie powinno zawierać składników, z których zrobiłaby się ciapa - np. płatków kukurydzianych. Polecam własne mieszanki, np. musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem lub musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami. Do namaczania lepiej zrobić musli na bazie zwykłych płatków owsianych, a nie górskich (czyli miażdżonych, a nie krojonych), bo te drugie robią się po namoczeniu nieco ciapowate - choć nie wszyscy widzą różnicę ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-12-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: