Śniadaniowa (ale niekoniecznie) zupka (bez)mleczna
Można podawać z prażonym słonecznikiem albo siemieniem lnianym albo sezamem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
1. Owies łuskany
2. Morelki suszone (niesiarkowane)
3. Szczypta soli
4. Miód/syrop słodowy
5. ewentualnie moja tajna mieszanka przypraw: 10 ziaren kardamonu, anyż gwiaździsty 3 szt, 2 grube kawałki kory cynamonowej, laska wanilii, 10 dag cukru trzcinowego, wszystko przemielić ale o tym cicho sza ;-)))
Przygotowanie:
Owies (przepłukany!) zalać wodą w proporcjach 1:5, dodać pokrojoje morelki i sz3ptę soli. Doprowadzić do wrzenia, doprawić na słodko (3-4 łyżki syropu, 1-1.5 łyżeczki mieszanki) gotować na małym ogniu trochę ponad 3 godziny.
Twoje zapiski: