Fasolka wege - duszona z ziemniakami i pomidorami
Atena: "Idealne na chłodne dni:)) Mutacje z wrzuconymi do środka kabaczkami, papryką, bakłażanem wskazane."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
fasolka szparagowa
marchewka
pietruszka (korzeń)
cebula (niekoniecznie)
ziemniaki
pomidory z puszki (tudzież koncentrat) albo 2 duże pomidory (lub 3-4 małe)
ew. inne warzywa, np. kabaczki, papryka, bakłażan
oliwa z oliwek do smażenia
listek laurowy
sól
pieprz
ulubione przyprawy (np. majeranek, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa + ew. szczypta cukru jeśli ktoś używa)
ew. liście selera, pietruszki czy bazylii
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć ogonki. Razem z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką i cebulą (niekoniecznie) wrzucić do dużego gara, na dnie którego pałęta się trochę oliwy. Chwilę podsmażyć i zalać wodą tak, aby fasolkę zakryć, i dodać listek laurowy. Gotować ok. 10 minut.
Wrzucić uprzednio obrane surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Gotować się to wszystko powinno aż ziemniaki zmiękną.
Dorzucić pomidory z puszki (tudzież koncentrat, feee) albo obrane ze skóry świeże pomidory. Posolić, popieprzyć oraz dodać ulubione przyprawy, ale nie za dużo. Gotować. Ziemniaki częściowo się rozgotują i cała potrawa stanie się gęsta. Można też dodać w trakcie gotowania liście selera, pietruszki czy bazylii.
Twoje zapiski: