Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
cebula
czosnek
oliwa do smażenia
ok. 400 g tofu
sól
biały pieprz
może być gałka muszkatołowa albo trochę bazylii
do tego np.:
- makaron
- dowolne jarzyny do gotowania na parze
Przygotowanie:
Wymyślilam taki sos do makaronu: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek (proporcje wg uznania), ale tak, żeby się nie zrumieniły. Jak już będą dość miękkie, dodać pokruszone tofu i przyprawy - trochę soli, biały pieprz, może być gałka muszkatołowa albo trochę bazylii. Pogotować jeszcze parę minut. Jeśli za suche - dolać trochę wody. Na koniec wszystko zmiksować.
Wskazówki i uwagi:
W czasie gotowania sosu ugotować makaron i oddzielnie, na parze, dowolne jarzyny (krótko, żeby się nie rozciapywały). Jarzyny wyłożyć na makaron, polać sosem i jeść.
Twoje zapiski: