Sałatka z awokado, ryżu dzikiego, pestek i tofu-fety
Pyszna, wykwintna w smaku sałatka. Pasuje na przyjęcia, kolacje. Urozmaica dietę malucha i dorosłego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
250 g ryżu dzikiego&parboiled
ew. curry lub kurkuma do jego zabarwienia
2 dojrzałe awokado
1 op. tofu-fety
1 mała cebulka lub dymka
w sezonie - czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
garść pestek dyni
garść słonecznika
garść sezamu, najlepiej niełuszczonego
pęczek natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól
olej sojowy zimnotłoczony (lub inny)
papryka ostra
pieprz
zioła
Przygotowanie:
Ryż ugotować - można zabarwić go na żółto gotując z curry lub kurkumą. Wystudzić porządnie.
Awokado, tofu-fetę, cebulkę i ew. paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, natkę posiekać, czosnek przecisnąć. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić olejem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Wskazówki i uwagi:
Sałatka zawiera pestki, więc dziecko musi już dobrze gryźć. Można pestki namoczyć około 2 godzin, będą miękkie i dziecko sobie z nimi poradzi.
Twoje zapiski: