czosnek w główkach
chlebka albo bułki tyle, żeby wyszło po 2-3 ząbki na kromkę
pomidory, najlepiej koktajlowe, wtedy po 1 na kromkę, albo zwykłe, cięte na ćwiartki
garść świeżej bazylii do posypania
sól
Przygotowanie:
Każdą główkę czosnku układamy na kawałku folii aluminiowej i zawijamy rogi do góry dość szczelnie zawijając (folia nie jest obowiązkowa, ale w folii robi się trochę szybciej) i układamy na grillu. Kromki opiekamy bez tłuszczu.
I teraz:
1) w każdą kromkę wsmarowujemy pomidorka,
2) wydobywamy ząbki czosnku z łupinek, powinny być zupełnie miękkie - i tym też smarujemy nasze grzanki,
3) posypujemy świeżą bazylią i solimy do smaku.
Wskazówki i uwagi:
W domu da się to zrobić zapiekając czosnek w piekarniku.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2003-01-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podany przez YaaL