4 duże ziemniaki
1 kostka tofu wędzonego
2 duże cebule
4-5 pieczarek
olej do smażenia
sól
pieprz
100 g utartego żółtego sera
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować "w mundurkach", po czym obrać, pokroić w plastry. Tofu pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i usmażyć razem na oleju. Oprószyć pieprzem, zestawić z ognia.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć na dnie połowę ziemniaków, posypać ziołami, następnie ułożyć połowę tofu i połowę usmażonej cebuli z pieczarkami, po czym w tej samej kolejności ułożyć resztę warzyw. Posypać po wierzchu żółtym serem. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać pod przykryciem przez 30 minut, po czym odkryć i zapiekać jeszcze przez 5 minut.